Webcam Nygruva

WebCam-NyGruva 

Webcam Grønhøabua

WebCam-Gronhoabua 
Drift av værstasjon betales av Ole Peter Berger

RørlOlePeter
 

 

 

Fjellvettreglene

fjellvett

Kompasskurs

TIDEN "FLYR"

 

fellesturTiden "flyr", og vi minner om frister:

- Kartbladet for STOLPEJAKTEN må sendes Folldal kommune innen 20.9.

 

- 5 PÅ TOPP postene vil være ute til 10.10.

 

- TI PÅ TOPP kontrollkort må sendes Folldal Turlag v/Lillian Kristiansen innen 30.10.

 

- FYSAK bøkene samles inn i slutten av oktober.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TURLAGETS HUS PÅ NYGRUVA HAR BLITT KJEMPEFINE!

 

Fra slitt og falmet, til nytt og flott! Den siste tiden har Nygruvhytta, uthuset og bua blitt malt. I tillegg har utebenkene blitt skrapet, grunnet og malt, og utebord har blitt oljet. Utslitte dører har blitt bytta, og uthuset har fått ny trapp og automatisk belysning.

 

Dugnadsgjengen har gjort en fantastisk innsats. Tusen takk til alle som har bidratt!

nymalt bu

 

  nymalt uthus

 

   nymalt med kart og reklame

     nymalt bord utenymalt benk

 

   juel midtdal

 

husvaskNå gjenstår bare litt innomhus før vinteren kan komme.

Har du tid og lyst til å bidra med litt høstvask er det bare å ta kontakt!

 

Hilsen Turlaget. 

 

 

 

 

 

AVSLUTNING FOR RUSLE TUSLE

 

I kveld, 30.august, var det siste kvelden med "Rusle Tusle" denne sesongen. En fin tur, som gikk fra Borkhus til Kvistli. På fantastisk, flotte Kvistli avsluttet deltagerne med nydelig elggryte. God mat og hyggelig vertsskap!

 

rusle tusle avslutning arusle tusle avslutning brusle tusle avslutning frusle tusle i

rusle avslutning gavslutning rusle tusle j

 

 

 

 

TOPPTUR TIL MIDTRE KNUTSHØ

 

bilde midtre knutshøSøndag 20.august arrangerte Turlaget fellestur opp på Midtre Knutshø. Dette er en av årets 10 PÅ TOPP.

 

Lillian Kristiansen var turleder, og det var sju personer som gikk turen. Opp var det greit vær, men det var dårlig sikt på toppen, og regnværet kom da de skulle gå ned igjen. De hadde allikevel en fin og sosial tur.

 

 

 

 

IVRIG TURFØLGE PÅ STOLPEJAKT

 

Stolpejakt med følge

 

I dag fikk vi dette flotte bilde fra en av våre medlemmer på stolpejakt. Birgit var på stolpejakt i Sveen-området da denne gjengen like gjerne "slang seg med" på turen. De hjalp henne med å finne hele 7 poster.

 

Vi setter stor pris på hjelp til "nyheter" på hjemmesiden, og oppfordrer alle til å sende inn bidrag!

 

Vi minner samtidig om at vi ønsker oss bilder både til "galleriet" og Turlagskalenderen (se mer info om dette lenger ned på hjemmesiden). Bilder vi får inn til "galleriet" legges fortløpende ut under linken "Turglede i bilder" på venstre del av hjemmesiden, så følg med. Andre sine bilder kan jo motivere deg til nye turmål, eller rett og slett være en glede i seg selv!

 

 

 

 

 

 

 

TURFORSLAG

 

 

Grimsdalen 3Grimdalen landskapsvernområde ligger som et belte mellom Rondane nasjonalpark i sør og Dovre nasjonalpark i nord. Grimsdalen er en av Norges lengste seterdaler, med et særpreget og vakkert natur- og kulturlandskap. Her finnes mange turmuligheter for alle og enhver.

 

 

Grimsdalen 2Fra Grimsdalshytta er det blant annet to fine turer. Den ene er Kattugledalsrunden, en tre timers enkel fottur. Den andre er Barthstigen, en times enkel fottur som er lagt opp som en natur og kultursti. Begge turene passer for barn. Dere kan finne mer informasjon om turene på https://grimsdalshytta.dnt.no

 

 

Grimsdalen 1I Grimsdalen er det også veldig fint å sykle, og på Grimsdalshytta er det mulig å leie sykkel. Det er også mulig å padle på Grimsa.

 

Vi gjør oppmerksom på at Grimsdalsveien er bomvei, og at man kun kan betale med kort.

 

 

Er du glad i å sykle kan vi også nevne at det åpner ny sykkelvei mellom Dombås og Hjerkinn i september. Den er ferdig mellom Dombås og Dovregubbens Hall (Vålasjø stasjon), dersom du ønsker å teste den allerede nå. Du kan leie sykler gjennom Dovrefjell Adventures (de har sykler stående blant annet hos Trolltun Gjestegård, Jo Holum sportsservice, Dovregubbens Hall, Hageseter, Grimsdalshytta og Hjerkinn Fjellstue). Du finner mer informasjon på om dette www.dovrefjelladventures.no

 

rondanevegen.no finner dere blant annet informasjon om Strømbu rasteplass. De tilbyr både sykkelutleie og kanoutleie. Kanotur på Atnaelva er en utrolig fin tur for store og små. Vil dere gå er "Strømbu-runden" en fin mulighet. Dette er tre flotte turer med ulik lengde og noe forskjellig krav til formen.Kart til turene kan dere få i iosken på rasteplassen.

Folldal byr på mange og varierte muligheter for turer. God tur!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VI TRENGER HJELP - OG HÅPER DU KAN HJELPE!

 

Galleribilde

 

I månedene framover ønsker vi å fornye "galleriet" vårt med bilder fra alle årstider, og vi håper alle turglade folk vil hjelpe oss med dette!

 

Vi ønsker oss BILDER MED FOLK PÅ TUR I FOLLDAL. Det trenger ikke være ansikt (hvis dere ikke ønsker at det skal fram), men det kan være bilder tatt fra siden eller fra bak. Det kan være fra fottur, sykkeltur, kanotur, fisketur, bærtur, bilder fra matpausa osv. Vil dere ikke være på bildet i det hele tatt kan ryggsekken, matpakka, sykkelen eller noe anna fungere som en "erstatter". Det optimale er altså at bildene viser både flott Folldalsnatur og folk som nyter denne!

 

Bildene kan sendes på epost til elinblaster@gmail.com. Skriv gjerne hvor bildet er tatt.

 

I tillegg ønsker vi oss BILDER TIL TURLAGSKALENDEREN FOR 2018. Vi ønsker bilder fra alle årstider. Bildene MÅ være "liggende". Disse kan mailes til samme adresse.

Skriv i eposten om du ønsker bildet ditt i kalenderen eller i "galleriet" på hjemmesiden.

 

 

 

 

TURLAGET SINE BUER - ÅPNE FOR ALLE

 

 

Sommer Nygruvbua

 

Folldal Turlag har to buer som er åpne for alle - året rundt. Nygruvbua ligger inne på Nygruva (bildet), Grønhøbua ligger oppi Grønhølia.

 

Besøk gjerne buene! Her kan du nyte matpakka, og fyre i ovnen om det er kaldt ute. Er du for eksempel på stolpejakt i Nygruva/Sveen området, er Nygruvbua det perfekte sted å ta en kvil.

 

Vær så vennlig og rydd etter deg før du forlater de. Da blir det trivelig for alle å komme på besøk der. Ønsker du å gi et bidrag til ved, er det sparebøsse i begge buene (såkalte "vedgriser"). God tur!

 

 

 

 

 

FINE TURMÅL

 

Fysak bildeFolldal kommune/Folkehelse har i år 10 nye turmål å gå til. På hvert sted står en kasse med en bok du kan skrive navnet ditt i. Ta gjerne med vedlagte skjema og fyll inn hvilken dato du har vært på tur. Har du besøkt alle kassene, kan du levere skjemaet til servicekontoret, og bli med i trekningen av noen uttrekkspremier. Bøkene samles også inn i slutten av oktober, og vi trekker ut en heldig vinner fra hver bok. God tur!

 

Du finner all informasjon du trenger om disse turmålene på www.folldal.kommune.no under "TJENESTER - HELSE" (på venstre side).

 

 

 

10 PÅ TOPP

 

 

Ut på tur - 10 på toppKonvoluttene for 10 PÅ TOPP kan kjøpes hos MX Sport Folldal og Grimsbu Turistsenter.

 

 

Det er en fin turopplevelse å sitte med Folldalskartet, på jakt etter nye turmål. De første tjue årene med 10 på Topp handlet bare om å finne ti topper som ikke hadde vært med før. Nå må vi tenke litt annerledes, fordi det ikke finnes mange flere topper som har fått eget navn. Men det er heller en morsom utfordring enn et problem. Det vanskeligste er å sette sammen ti topper som skal være oppnåelig for de fleste, og samtidig såpass krevende at det er litt å strekke seg etter.

 

Når det gjelder parkering anmoder vi alle om å bruke sunn fornuft, vise hensyn og kanskje tenke seg om to ganger før dere parkerer ved startpunktet for toppene. Dette gjelder spesielt der det åpenbart foregår landbruksaktivitet. Pass på slik at parkeringen for eksempel ikke blir til hinder for traktorkjøring til innmark.

 

Vi oppfordrer dere også i størst mulig grad til å benytte stier/traktorveger for å unngå skade på mosen/reinlav.

 

Vi er ganske sikker på at når du har besøkt disse ti toppene sitter du igjen med mange fine turopplevelser, og kanskje kom du på et par tre helt nye plasser.

 

Premiering (trekkes ut blant de som besøker alle toppene):

1.premie: Fritt opphold i ett døgn for 2 personer på Breisjøseter

2.premie: Tursekk 

3.premie: Kompass 

 

Alle som fullfører får deltakerbevis med motiv fra en av årets topper (tegnet av Anne Lise Engvoll).

10 på Topp light: Lever inn deltakerkort med minimum fem topper og du får et enklere deltakerbevis.

Ekstra deltakerkort kjøpes på utsalgsstedene.


 

ti på topp

GOD TUR! 

 

 

 

 

BARNAS 5 PÅ TOPP

 

Turbo Barnas TurlagDette er et supert tilbud til barnefamilier! Det er lagt opp til fem lett tilgjengelige fjelltopper. På hver av toppene vil dere finne et brunt metallstativ med et lite skilt, og på skiltet er det en bokstav. Skiltene står ute til 10.oktober. På "svarkortene" vil dere finne mer informasjon om de ulike turene.

 

Årets fem topper er:

Ørnhovda, Melkampen, Kakkelkletten, Knutshovda og Ellandkollen.

 

 

 

 

 

Ønsker dere "svarkort" der bostavene skal skrives på, ta kontakt med Henny Oddveig Kveen Brustad på mobil 952 10 114.

 

Alle barn som sender inn svarkortet innen fristen vil motta en liten premie. Tilbudet er gratis. Frist for innlevering er 1.november.

 

 

 

 

 

 

 

TUR TIL KAKKELKLETTEN

Veien til Kakkelkletten

 

Veibeskrivelse Kakkelkletten 

 

 

 

 

 

HAR DU PRØVD DEG PÅ STOLPEJAKT I FOLLDAL?

 

Stolpejakten-bilde

 

STOLPEJAKTEN går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner. Stolpene kan registreres både manuelt, digitalt og ved å laste ned en applikasjon på mobilen, slik at man kan scanne QR-koden som hver stolpe er utstyrt med.

 

 

Brosjyren for stolpejakt er lagt ut på sentrale steder i Folldal. Det har dessverre sneket seg inn en liten feil i brosjyren. Mer info om dette finner dere på www.folldal.kommune.no  forside stolpejakt

 

Det finnes en egen facebookside (Stolpejakt Folldal), og du kan også finne mer informasjon på stolpejakten.no

 

Dette er et tilbud med ulike vanskelighetsgrader, og passer derfor for alle.

 

 

 LYKKE TIL MED STOLPEJAKT! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRIMTILBUD - ONSDAGSTRIMMEN/GÅGRUPPE

 


GågruppeVi møtes ved Frivilligsentralen hver onsdag kl. 10.30 for å gå en tur i sentrum. Ta gjerne med staver, det gir bedre bevegelser for overkroppen. Vi trenger ikke gå så langt, husk at litt trim er bedre enn ingen trim! Vi kan dele oss i to grupper dersom noen ønsker å gå lenger enn andre, men etter turen samles ALLE på Frivilligsentralen. Der er det mulig å kjøpe kaffe og "biteti" for dem som ønsker det.

 

Dette er et samarbeid mellom Folldal Turlag, Folkehelsa, LHL Folldal og Frivilligsentralen.

 

Ønsker du mer informasjon, ta kontakt med Johannes på tlf: 952 26 538.

 

 

 

ALLEMANNSRETTEN OG NATURVETT


Rettigheter og plikter i naturen
 

 

løypebilde 31.marsVi har rett til å ferdes i skog og mark nesten overalt i Norge. Vi er derfor forpliktet til å ta vare på allemanns-retten slik at generasjoner etter oss også kan nyte herlig norsk natur! Vi må vise toleranse og hensyn, dvs. NATURVETT. Vi må ta hensyn til planter, dyr og mennesker.


 

 

 

NEI! VI KAN IKKE...
Her er de viktigste naturvett-reglene:
• Legg ikke igjen søppel i naturen
• Bryt ikke av kvist og greiner på voksende trær
• Ta ikke fugleegg fra reir
• Forstyrr ikke fugler som hekker
• Tenn ikke bål mellom 15. april og 15. september
• Gå ikke over eller oppholde deg i innmark (åker, hage)


JA! VI KAN...
Selv om vi må ta mange hensyn når vi ferdes i naturen er det også en del rettigheter. Her følger de viktigste:
• Plukke bær, blomster, sopp
• Telte i to døgn på ett sted (ikke i innmark)
• Bade og svømme hvis ikke skilt sier noe annet
• Vandre og sykle på stier og veier i annen manns utmark
• Tenne bål i tidsrommet 15. september til 15. april

 


 

UNGDOMSGRUPPE I FOLLDAL TURLAG

 

Bilde ungdomsgruppeHei.

Vi har fortsatt et sterkt ønske om å få igang en ungdomsgruppe i Turlaget. Dette tilbudet vil bli for alle fra 7.-10.klasse i Folldal. Følg med.....

 

 

 

 

 

 

 

Kalender

skisporet.no/setView/62.129733/9.9783325/12/norges_grunnkart

 

 

 

 

www.jokerfolldal.com

tos.no/

 

DNT Nord Østerdalen

 

facebook[1]

 

Geocaching

 

UT-no logo

 

GodTur.no Logo