Raudhamran er et av turmålene i Trimpoeng, og ligger i Dovre kommune. Kjør gjennom vakre Grimsdalen (bomveg), og ta av mot Haverdalen. Kjør Haverdalsvegen til steinbruddet, parker der og følg merket T-sti opp mot Hornsjøhøe. Etter ca en times gange ser du Raudhammerbua ned til venstre for stien. Dette er en idyllisk plass, med fantastisk utsikt.

Her er historien om stedet:

Under reinsjakt i 1901 kom Johan Øverlien (1876-1947) over rester etter et uttak, da han fant mineborr med stålspiss og en hestesko merket med 1792, og to tonn med krommalm. Dette var starten på «Dovre Gruber», som han startet vel 16 år senere. Han bygget da denne spesielle bua, samt murte opp en stall til de seks hestene de hadde med. I løpet av få års drift fraktet de ut 84 tonn med krommalm. Etterspørselen var stor under 1. verdenskrig, men i fredstiden ble etterspørselen mindre. Krommalmen ble fraktet ned til Skogsetrene, og fraktet videre med tog fra Brennhaug stasjon. Bua brant i 1929, men etter Øverlien hadde kommet tilbake etter å ha prøvd seg som gullvasker i Alaska, bygget han den opp igjen i 1937. Bua er i dag eid av Dovre fjellstyre. Det er mye som minner om tidligere liv og levnad her, det er blant annet mange utskårne klebersteiner etter Øverlien.

Lurer du på hva Trimpoeng er? Du finner mer info om dette i et eget innlegg lenger ned på denne siden (trykk flere ganger på «tidligere innlegg», dette vil du se når du blar deg nedover).

Share This